THE LECO 

The Leco je obiteljska firma, koja se bavi uzgojem, preradom i sakupljanjem ljekovitog i aromatičnog bilja iz našeg okruženja. Na našem obiteljskom gospodarstvu nalazi se destilerija, kao i plantaža smilja. Uz proizvodnju organskih esencijalnih ulja, hidrolata, prešanih ulja i macerata, izrađujemo prirodnu kozmetiku, aromakozmetiku i aromaterapeutske pripravke.

Na području četiri Dalmatinske županije obitava oko 3500 vrsta bilja, što po jedinici površine ovo područje svrstava među floristički najbogatije regije Europe. Naša Leco destilerija je smještena u Imotskom- u središnjoj Dalmaciji, na samoj granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, svega 20 minuta vožnje od Jadranske obale. U netaknutom krškom području koje nas okružuje, gdje su zime oštre, a ljeta vruća i suha, nalazimo vrlo bogatu biljnu raznolikost. Posebno se to odnosi na ljekovite i aromatične biljke kao što su kadulja, majčina dušica, vrijesak, smilje (Helichrysum italicum), lavanda, ružmarin, neven, kamilica, gospina trava i mnoge druge.

Naše načelo je živjeti i raditi u skladu sa prirodom, te smo se, sukladno tomu, specijalizirali za proizvodnju izvornih Hrvatskih ekoloških eteričnih ulja i hidrolata dobivenih parnom destilacijom. Kako bismo dobili ulja vrhunske kvalitete, svake godine pažljivo beremo odabrane biljke iz njihovog prirodnog okruženja. Također, uz branje i otkup samoniklog bilja, imamo i vlastite nasade smilja na obiteljskom gospodarstvu. Kamenito tlo, škrta zemlja, mali Dalmatinski posjedi ograđeni suhozidima, gdje je zemlja netaknuta desetljećima ponovno privlače svojim mirisom i bojom. Oživljavanje našeg krajobraza, kao i duha zajedništva, u otkrivanju jednog novog svijeta biljaka i eteričnih ulja naša je misija. Učiti od prirode, živjeti s njom u skladu i očuvati život na selu naš je imperativ

LECO TEAM

Katica Leko mag.ing.cheming

Development Chemist/Certified Aromatherapist